On mennyt lähes vuosi siitä, kun bloggasin viimeksi. Myös
noin vuosi sitten vaihdoin työpaikkaa ja nämä kaksi tekijää kulkevat varsin
tiiviisti käsi kädessä. Uuden työn, työpaikan kulttuurin, henkilöiden nimien ja
toimenkuvien, oman toimenkuvan ja liiketoiminnan luonteen opetteluun menee
auttamatta lähes vuoden päivät. Sinä aikana kaikki kirjoittamiseen, tai ehkä
jopa ajatteluun käytettävissä oleva kapasiteetti on kulunut palkan ansaintaan.
Yksi syy, joka on kalvanut bloggaamista on ollut se, että
minulla on toinen. Kyllä, olen kirjoittanut aikoinaan myös toista blogia, joka
on yhtä lailla jäänyt uuden työn jalkoihin. Tai oikeasti se jäi aikoinaan jo
Kylässä kotona –blogin varjoon, koska maalla asumisen teemojen esiin
nostamisella on enemmän painoarvoa, mutta aiheet olivat rakkaita siitä
huolimatta.
Sen blogin nimi oli Yritys ja erehdys ja keskittyi
hyvinvointiin, puutarhanhoitoon ja kotoiluun. Vaikka vuoden aikana ei
jaksamista vapaa-ajalla kirjoitteluun ole ollutkaan, on aiheita pyörinyt
mielessä jatkuvasta sikin sokin sekaisin kummankin blogin tarpeisiin. Koska en
ole oikein osannut päättää, kumpaan hiljalleen arjestani löytyvän
kirjoittamisajan käyttäisin, ovat molemmat blogit saaneet jatkaa talviuniaan.
Olenkin päätynyt siihen, että Yritys ja erehdys saa nyt
muuttaa ja etsiä kotinsa tästä blogista. Kylässä on koti kummallekin ja aiheet
soljuvat kivuttomasti lomittain. Chin chin siis ja kuohuvaa kehiin, kahden
blogin voimat ovat yhdistyneet ja kirjoittajalla on rauha kahden rakkaan
foorumin sijaan yhden lempilapsen kanssa.
Samalla saan vapauden ihmetellä maailman menoa hiukan
laajemminkin, joskin monet havainnoistani, ilahtumisistani ja ihmetyksistäni
liittyvät toki lähiympäristön ilmiöihin. Yksi niistä on luonnonläheisyyden
vaikutus kasvissyönnin määrään.
Tämä on havainto, jonka olen huomannut itsessäni ja olen
siitä äärettömän iloinen. Ole oppinut tykkäämään monista kasviksista vasta
aikuisiällä. Lapsena marjat tai hedelmät jälkiruokana olivat kidutusta ja tomaattia
ja kurkkua söin puolipakolla. Salaatit alkoivat kuitenkin jossain vaiheessa
maistua ja juureksista olen eri muodoissa pitänyt aina. Edelleen olen tarkka
siitä, että tomaattia ei laiteta tumman leivän päälle eivätkä hedelmät laske
kuin smoothien muodossa, mutta kasvisruoka on mielestäni huikean hyvää ja
yrtteihin olen ihan hurahtanut.
Viime kesänä muutama yrtti ja tomaatti pääsivät kasvamaan pohjasta rei´itettyihin Ikean pusseihin. |
Kasvisruuan osuus ruokavaliossa on kasvanut koko ajan iän ja
kokkaustaitojen karttuessa, mutta aivan selkeä sysäys tapahtui myös
ensimmäisenä kesänämme Sarkolassa. Jostain syystä ympäröivä maanviljely,
lähiruoka ja luonto sekä mahdollisuus kokeilla kaikenlaista kasvatusprojektia
omassa puutarhassa tuuppivat hellästi omia mieltymyksiä kohti
kasvispainotteisempaa suuntaa. Toki ruokamaailman trenditkin tekivät
kasvismyönteisyydestä helppoa ja aika oli aivopesulle kohdallani otollinen.
Vaikka ulkona on vielä puhtaanvalkeat kinokset ja
seuraaville päiville jopa pakkasvaroitus, huomaan kevään hiipivän jo mieleen.
Ensimmäiset merkit näkyvät siinä, että alan fiilistellä yrttien kasvatusta kodinhoitohuoneen
ikkunalaudalla. Mietin millaisiin ruukkuihin taimia istutan ja miten ne ulos
kesällä sijoitan. Odotan jo aamuja, jolloin hipsin yöpuvussa aurinkoiseen
puutarhaani hakemaan tuoretta basilikaa leivänpäälle tomaatin, mozzarella ja
oliiviöljyn kaveriksi. Ja koska on viikonloppu, se leipä on vaaleaa ciabattaa.
Kasviskeitot kuuluvat koko perheen suosikkeihin |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti